Het "Businessmodel" is de manier hoe we als bedrijf geld maken in de omgeving waar we in opereren.
De relatie tussen voor wie we het doen en met wie we in business zijn, wat is de waardepropositie waar we mee werken, hoe wordt deze gerealiseerd en hoe aan de klant verkocht en afgeleverd. Vanzelfsprekend horen hier kosten en opbrengsten bij: het verdienmodel.
Een businessmodel geeft dus de belangrijkste onderdelen en hun onderlinge samenhang voor het genereren en leveren van de business, inclusief de bijbehorende opbrengsten en kostenstructuur weer.
Deze onderdelen zijn voor de 'opbrengstkant':
1) de klant-segmenten (customer segments): voor welke klant(segment)en doen we het
2) klant relaties (customer relations): welke communicatie kanalen gebruiken we om een klantrelatie te bouwen en hoe onderhouden we deze
3) lever kanalen (delivery channels): hoe leveren we ons product/dienst af bij de klant en
4) de waarde propositie (value proposition) die geboden wordt, welke oplossing leveren we voor de klant. Deze vormen in samenhang de ‘opbrengstenkant’ van het businessmodel en geven input voor de ‘revenu streams’. Vanzelfsprekend is er ook een 'kostenkant' van het businessmodel. (link)
Typische processen en activiteiten zijn hier portfolio management en het scenario denken.
"Research & Analyse" zijn die taken die uitgevoerd moeten worden voor een gedegen onderbouwing van de commerciële plannen.
"Onderzoek en analyse" is dat gebied waar gekeken en gezocht wordt naar gegevens over de markt, klanten en de concurrentie.
Typische processen en activiteiten zijn hier marktonderzoek, segmentatie analyses, benchmarking en best practices.
Commercieel plan: een samenhangende logische set aan concrete plannen met als oogmerk de commerciële doelstellingen te realiseren. ([inter]national, [key]account, team, branche, regional, actieplan...)
Het commerciële plan geeft richting aan de doelstellingen en hoe ze te bereiken. De scope van het plan is afhankelijk van het niveau van de ‘functionaris’.
Dit kunnen naast de commerciële doelstellingen (targets en budget) ook verbeterdoelstellingen voor de organisatie zijn
Typische processen en activiteiten zijn hier prognoses maken, (strategische)planning, doelstellingen bepalen, proces verbetering, campagnes, acties, ..
Organisatie: al die onderdelen van het bedrijf (werk context) die bijdragen aan het samenstellen en leveren van de waardepropositie voor de klanten(groepen).
Typische processen en activiteiten zijn hier sturen van commerciële processen (funnel management), het managen van sales en het managen van accounts, definiëren en invullen van taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden.
Typische management aandacht geldt hier voor het opzetten, effectief gebruik en continue verbeteren van de processen en activiteiten op basis van actuele meetgegevens.
Persoonlijke effectiviteit: het zo optimaal mogelijk inzetten van onze tijd en beschikbare persoonlijke resources. Doe de juiste dingen om de doelen effectief en efficiënt te behalen.
Persoonlijke effectiviteit binnen de verschillende eigen doelstellingen, waarden en prioriteiten, opererend binnen de kwaliteitsstandaarden van de werk context.
Meten & Evaluatie: er voor zorgen dat alle relevante activiteiten van de organisatie en klanten worden gemonitord en gemeten op hun effectiviteit.
De verzamelde data en verkregen inzichten zijn input voor toekomstige verbeteringen.
(PDCA - cyclus)
Evaluatie en reflectie op eigen handelen.
Oplossing: voor welk probleem (behoefte) van de klant hebben we een oplossing en hoe goed sluit deze aan?
De oplossing omvat alles wat gerelateerd is aan de kwalitatieve component van de waardepropositie
Waarde propositie is opgebouwd uit de oplossing, de prijs / waarde hiervan en de ‘belofte’ die vanuit het merk hierbij wordt gedaan.
Typische processen en activiteiten zijn hier bijvoorbeeld het achterhalen van de klantbehoefte, hierop
aanpassen en presentatie van de waardepropositie
Prijs - financiële impact: in de waarde propositie (de oplossing, de prijs-waarde en merkbelofte) is enerzijds de prijs die voor de producten en diensten worden gevraagd en anderzijds de waarde die door de klant hiervoor wordt gepercipieerd en gegeven.
Doorvertaald levert dit de (financiële) business impact
Typische onderwerpen en activiteiten hierbij zijn business case, prijsbeleid, prijszetting, offerte, onderhandelen.
Voor de klant is het de business impact .
Merkbelofte: het verstrekken van duidelijke richtlijnen voor de dagelijkse toepassing en het vertalen van de merk attributen van een bedrijf of product naar de gewenste klantervaring.Een merk moet een relevant, boeiend en gedifferentieerd voordeel voor de doelgroep beloven en waarmaken.
De merkbelofte is dus wat uw bedrijf consequent zal leveren aan de klant. Deze ontstane verwachtingen van uw klanten voor de kwaliteit en consistentie van hun ervaringen met uw bedrijf en producten. Bedrijven streven er naar percepties, gedachten en gevoelens klanten over hen te sturen.
De merkbelofte geeft praktische richting aan werknemers bij het dagelijks omgaan met klanten.
Kanalen: via welke (onderling afgestemde) kanalen wordt de klant beïnvloed en in staat gesteld om te selecteren en kiezen uit de verschillende waarde proposities (bv internet, face to face, via partners, sociale media, ..)
Via welk kanaal (kanalen) wordt de levering georganiseerd?
Typische processen, activiteiten en kanalen zijn hier het face to face gesprek, inbound/outbound bellen, inside sales, webshops, intranet, social media, ..
Vertrouwen: hoe bouwen we aan het vertrouwen van de klant, hoe ontwikkelen we klant tevredenheid en -loyaliteit.
Net Promotor Score, klanttevredenheidenquete, etc als meetmethodieken.
Leiderschap: samenspel is tussen leider en volgers
De verantwoordelijkheden, activiteiten en dat samenspel zijn gericht op het realiseren van resultaat en van verandering, mede door het delen van ambities en geven van betekenis aan gebeurtenissen. Het gaat om de relatie tussen mensen en om wederzijdse invloed.
Typische processen en activiteiten zijn inspireren, motiveren, voorbeeld geven, in staat stellen om, delegeren, coachen, controleren, informeren, visie creeeren en uitdragen,..
Teams: samen meer bereiken dan de som van de individuen. Afhankelijk van de doelstelling van het team is de aard en samenstelling juist multidisciplinair of monodiscipline, Georganiseerd vanuit duidelijk oogmerk, projectmatig (tijdelijk met bepaald doel) of continu, fysiek en/of virtueel.
Belangrijk zijn maken en delen gezamenlijke doelstellingen, ieders rolbijdrage en verantwoordelijkheden, onderlinge communicatie, en teamcultuur.
Typische processen en activiteiten zijn samenstellen team, plannen activiteiten, verdelen en organiseren taken, samenwerken, omgaan met groepsdynamica, ontwikkeling teamleden, delen van voortgang, opheffen team.
Ethiek & Regels:
bedrijfspolicy of gedragsnormen en waarden die voor een organisatie gelden, de geschreven en ongeschreven regels, en cultuur binnen de organisatie. 'rules of engagement'. Verschillen tussen organisaties, verschillen in landen.
Toepassen en omgaan met wettelijke bepalingen (contracten, aanbestedingen, ..)